18.08.2022

Makarony włoskie – poznaj ich rodzaje

Makarony włoskie – poznaj ich rodzaje


Makarony włoskie podbijają cały świat! Jeśli jesteś we Włoszech, to oprócz pizzy warto także spróbować ich przepysznej pasty. Na pewno znasz spaghetti i ravioli, ale co jeszcze jest popularne? W tym artykule poznasz inne rodzaje makaronów włoskich!

Czy makaron oryginale pochodzi z Włoch? 

Wiele osób na pewno nie ma co do tego wątpliwości. Jednak tu mogą się zdziwić. Jak głosi legenda, z Chin do Wenecji przepis na ciasto na bazie mąki przywiózł słynny Marco Polo w XIII wieku. To za jego sprawą to danie zagościło na stołach, a potem rozpowszechniło się, jako włoskie makarony. Rodzaje mnożą się i mnożą.

Makarony włoskie – rodzaje 

Spaghetti – długi i cienki makaron 

Niewątpliwie makaron spaghetti jest nieodłącznym symbolem Włoch. Jest jednym z najbardziej znanych i uwielbianych makaronów, nie tylko w słonecznej Italii. Przygotowywany jest przede wszystkim z mąki pszennej. Jest długi i cienki – może mieć różną długość, dlatego dla niektórych stanowi problem podczas jedzenia. W tym wypadku trzeba go nawinąć na widelec. 

Tego rodzaju makaron idealnie nadaje się do gęstych, popularnych sosów – carbonara, czy boloński. Można go połączyć z oliwą z oliwek, sosami pikantnymi i łagodnymi. 

Tagliatelle – włoskie wstążki 

Jeśli zastanawiasz się, jakie jeszcze rodzaje makaronów włoskich są popularne, to odpowiedzią będzie tagliatelle. Jest to makaron jajeczny, który jest płaski, długi i szeroki. Grubość wstążek wynosi około 2 mm. Makaron występuje w dwóch kolorach – standardowym żółtym oraz zielonym (dodaje się barwnik lub zielone parzone warzywa – pietruszka, bazylia).

Tagliatelle doskonale komponuje się z gęstymi sosami mięsnymi, serowymi i śmietanowymi. Jest to także wspaniała alternatywa dla wspomnianego wcześniej spaghetti.

Makaron włoski rodzaj - tagliatelle

Penne – makaronowe rurki

Kolejny na naszej liście jest makaron penne. Są to grube rurki, wyrabiane z pszenicy durum.  W zależności od rodzaju mogą być z rowkami lub gładkie. Wyglądają, jak ucięta pod ostrym kątem rurka. W naszym kraju makaron ten nazywamy po prostu “rurkami”.

Penne doskonale nadaje się do sałatek, sosów, zup i zapiekanek. Świetnie smakuje w połączeniu z sosem pomidorowym oraz śmietanowym. Dzięki temu, że makaron jest pusty w środku, lepiej wchłania sos, a danie jest przepełnione smakiem i aromatem.

Lasagne – duży i płaski makaron

Lasagne można łatwo rozpoznać, ponieważ jest w postaci płaskich, szerokich i dużych płatów. Nie jest to tylko makaron, ale także i danie, które składa się z farszu przekładanego płatami makaronu. 

Lasagne nadaje się do zapiekanek mięsnych, warzywnych oraz serowych. 

Ravioli – makaron z nadzieniem

To nie wszystko, jeśli chodzi o rodzaje makaronów włoskich. Ravioli swoim wyglądem przypomina małe poduszki z falbankami w kształcie prostokąta. Jest wypełniony nadzieniem mięsnym, warzywnym lub serowym – połączeń jest wiele. 

Włoski makaron ravioli

Farfalle – popularne kokardki 

Farfalle (w języku włoskim – motyl), to makaron w kształcie wstążki. Doskonale spełnia funkcję dekoracyjną każdego dania. Jako ciekawostkę można dodać, że uznaje się go za jeden z najstarszych włoskich makaronów. 

Podaje się go z różnymi sosami, pomidorami oraz śmietaną. Można do niego dodać także inne dodatki, takie jak: kurczak, brokuły czy nawet owoce morza. 

Conchiglie – makaron w kształcie muszelek 

Jest to makaron, który w Polsce nazywamy muszelkami przez charakterystyczny kształt. Może przybierać różny rozmiar – tak jak prawdziwe muszelki (szeroki w środku i wąski na końcach). Wyrabiany jest tradycyjny z pszenicy durum. 

Conchiglie doskonale sprawdzi się do zapiekanek, sałatek oraz zup. Dzięki swojemu kształtowi oraz wielkości doskonale nada się do faszerowania. 

Makaron włoski - conchiglie

Pappardelle – karbowany po bokach

Pappardelle to szeroki (około 3 cm) i długi makaron. Jest puszysty, ponieważ jego podstawą są jajka. Charakterystyczne są karbowane boki. 

Nazwa wywodzi się od włoskiego słowa “pappare”, co oznacza “jeść ze smakiem”. Ten makaron sprawdzi się z ciężkimi sosami oraz różnymi gulaszem. Zaletą jest jego porowata struktura. Dzięki temu wchłania sos, a jego aromatyczny smak czuć w każdym kęsie. 

Właśnie poznałeś popularne makarony włoskie. Rodzaje można wymieniać i wymieniać. Dzięki swojej różnorodności każdy może wybrać kształt, który najbardziej mu odpowiada. A ty masz swój ulubiony makaron?