23.08.2022

Mąki bezglutenowe – co cechuje ten rodzaj mąk?

Mąki bezglutenowe – co cechuje ten rodzaj mąk?

Mąki bezglutenowe to produkty, który znajdują szerokie zastosowanie w każdej diecie. Chętnie sięgają po nie miłośnicy domowych wypieków, chlebów i potraw mącznych, prowadzący zdrowy tryb życia. Dzięki szerokiemu wyborowi, bezglutenowe mąki nigdy się nie nudzą! Co odróżnia je od klasycznej mąki pszennej? Przeczytaj!

Mąka bezglutenowa – bezpieczeństwo 

Osoby będące na diecie bezglutenowej z powodów zdrowotnych, muszą przykładać szczególnie dużą uwagę do wyboru produktów spożywczych. Już śladowe ilości glutenu są niebezpieczne dla alergików i osób chorych na celiakię. Producenci muszą więc drobiazgowo przykładać się do tworzenia bezglutenowych mąk, żeby na pewno nie znalazła się w nich ani odrobina pszennego białka.

Mąki bezglutenowe są wytwarzane w specjalnych warunkach, gwarantujących pełnię bezpieczeństwa. Zboża i rośliny bezglutenowe przetwarza się na halach produkcyjnych, na których nie ma możliwości skażenia ich białkiem pszennym. Są szczelnie pakowane oraz przechowywane z dala od żywności zawierającej pszenicę. 

Mąki bez glutenu opatrzone certyfikatem Przekreślonego Kłosa to pewność, że produkt nie został skażony glutenem w procesie przetwórczym. Niestety, w supermarketach często zdarzają się rozszczelnione opakowania… Nie zawsze udaje się zauważyć wadę przed dokonaniem zakupu, a taka mąka już nie nadaje się dla osoby z alergią bądź celiakią.

Dla bezpieczeństwa, najlepiej kupować mąki bezglutenowe w sprawdzonych sklepach – takich jak na przykład Ekochatka: https://ekochatka.pl/

Mąka bezglutenowa – różnorodność

Z czego robi się mąkę? No cóż… w dzisiejszych czasach, niemal ze wszystkiego!

Podstawowe mąki bezglutenowe to mąki kukurydziane, ryżowe, gryczane i ziemniaczane. Wymienione zboża oraz ziemniaki są naturalnie bezglutenowe. Po stronie producenta leży jedynie (i aż) zadbanie o bezpieczeństwo procesów przetwórczych. 

Mąkę bezglutenową można zrobić także z sorgo, amarantusa, żołędzi, kasztanów, kokosa, migdałów, topinamburu i innych bezglutenowych roślin. Ich zastosowania są równie szerokie, co pochodzenie. Nadają się do tradycyjnych ciast, muffinek, racuchów i klusek, jak i chlebów oraz ,,instagramowych” wypieków.

Jak widzisz, bezglutenowa dieta nie ma nic wspólnego z nudnym odżywianiem – wręcz przeciwnie. Dzięki mąkom bezglutenowym, jadłospisy celiaków i alergików, bywają bardziej urozmaicone, niż standardowe diety.

Każda mąka bezglutenowa ma swoje specyficzne właściwości. Ryżowa dodaje ciastu lekkości. Kukurydziana zagęszcza, a gryczana sprawia, że chlebowe ciasto długo pozostaje mokre. Kokosowa i migdałowa mąka bez glutenu spisuje się wzorowo także w diecie ketogenicznej – zawiera znikomą ilość węglowodanów.

Najlepsze rezultaty kulinarne uzyskuje się mieszając mąki bezglutenowe. Dlatego marki stojące za tym rodzajem mąk oferują różnorodne mieszanki, z których wyczarujesz udane wypieki. Nie musisz samodzielnie eksperymentować i zwiększać wiedzy na temat bezglutenowych kompozycji mącznych. Po prostu kup gotową mieszankę, postępuj zgodnie z przepisem na odwrocie opakowania i ciesz się świeżymi pysznościami prosto z piekarnika!

Mąki bezglutenowe – najwyższa jakość

Producenci oferujący mąki bez glutenu przykładają najwyższa uwagę do jakości i naturalności swoich mąk. Musisz wiedzieć, że osoby na diecie bezglutenowej są (słusznie) bardzo wymagające. Nie mogą pozwolić sobie na jedzenie byle czego, więc od swoich marek oczekują wyłącznie doskonałych wyrobów.

Taką doskonałością cechują się ekologiczne mąki bezglutenowe. Warto stawiać na produkty z certyfikatem ekologiczności – masz wtedy pewność, że w produkcie nie znalazły się sztuczne wzmacniacze, pestycydy i inne szkodliwe ,,urozmaicenia”. BIO mąki bezglutenowe są pełne wyłącznie witamin, minerałów i węglowodanów – tego, co najważniejsze w każdej diecie.


Wybierając ekologiczne mąki bez glutenu w zdrowy sposób odmienisz codzienne gotowanie. Jeśli zaś jesteś na diecie bezglutenowej z powodów zdrowotnych, szeroki wybór mąk pozwoli Ci na bezpieczny powrót do dobrze znanych potraw. Nie zwlekaj – zaopatrz się w mąki bezglutenowe z certyfikatem Przekreślonego Kłosa ze sklepu Ekochatka i zaszalej w kuchni!